Kwas chlorogenowy, czyli odchudzający fenol

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Zielona kawa od niedawna cieszy się dużą popularnością wśród osób walczących z nadwagą. Jest ona cennym źródłem tzw. kwasu chlorogenowego (w skrócie CGA), który okazuje się być pomocny w redukcji masy ciała.

Kwas chlorogenowy występuje nie tylko w kawie. W dość dużych ilościach znajduje się także w składzie: owoców aronii i czarnej jagody, owoców i liści morwy, karczochów, pomidorów, bakłażanów, pokrzyw, ziemniaków, suszonych śliwek, truskawek, gruszek, jabłek, orzeszków ziemnych oraz przypraw ziołowych [1]. Ma naturalnie cierpki smak.

Kwas chlorogenowy posiada szereg właściwości prozdrowotnych, tj.: antybakteryjnych, antygrzybicznych, przeciwwirusowych, przeciwnowotworowych. Wykazuje ponadto efekt hipoglikemiczny i hipolipidemiczny [2]. CGA w połączeniu z kofeiną oddziałuje również w pozytywny sposób na procesy oczyszczania organizmu z toksyn.

Na otyłe szczury zadziałał

Początkowo wpływ kwasu chlorogenowego na proces metaboliczny cukrów i tłuszczów badany był przez naukowców na zwierzętach, a dokładniej na szczurach. Te z nich, które miały nadwagę regularnie otrzymywały karmę wysokolaroryczną w połączeniu z CGA. Po 6 tygodniach okazało się, że masa ciała otyłych szczurów została widocznie zredukowana, podobnie jak poziom cholesterolu czy zawartość glukozy we krwi. Z kolei te ze szczurów, które były karmione tą samą wysokokaloryczną paszą, ale bez udziału CGA, przytyły, a ich morfologia znacznie się pogorszyła. Wyniki testów klinicznych na szczurach dały początek badaniom wpływu stosowania kwasu chlorogenowego na organizm ludzki i jego masę [3]. Nieoficjalne dane wprawdzie potwierdzają właściwości odchudzające kwasu chlorogenowego, natomiast nie zostały one jeszcze oficjalnie potwierdzone przez żadne środowisko naukowe. Kiedy to nastąpi? Nie wiadomo.

Udział CGA w odchudzaniu

Odchudzające działanie CGA sprowadza się w głównej mierze do ograniczania wchłaniania się węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co skutkuje wykorzystywaniem zgromadzonych zasobów poprzez przyspieszenie spalania tłuszczów nagromadzonych w tkankach. Ponadto kwas chlorogenowy pobudza aktywność metaboliczną wątroby, przez co organ ten jest w stanie spalić większą ilość tłuszczów.

Można więc śmiało postawić tezę, że suplementy diety zawierające ekstrakt z zielonej kawy działają na bazie podwójnego mechanizmu odchudzającego: z jednej strony wspierają utratę tkanki tłuszczowej, a z drugiej uniemożliwiają wchłanianie tłuszczu utrudniając przyrost wagi [4]. Oczywiście przyjmowanie preparatów z CGA, aby odniosło pożądane rezultaty, musi być poparte odpowiednio zbilansowaną dietą (najlepiej skomponowaną przez specjalistę dietetyka) i ćwiczeniami fizycznymi.

Piśmiennictwo:

  1. http://www.czytelniamedyczna.pl/4338,przeciwutleniajace-i-farmakologiczne-wlasciwosci-kwasow-fenolowych.html
  2. Shengxi M., Jianmei C., Qin F., Jinghua P., Yiyang H., Roles of Chlorogenic Acid on Regulating Glucose and Lipids Metabolism: A Review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013 r.
  3. http://biotechnologia.pl/biotechnologia/artykuly/suplementy-diety-na-odchudzanie-sekrety-zielonej-kawy,343
  4. http://zielona-kawa.com.pl/kwas-chlorogenowy.html

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*