Lecznicze właściwości arbuza

[Głosów:0    Średnia:0/5]

W Polsce arbuz pojawił się już w XVI wieku i od tego czasu nigdy nie stracił na swojej popularności. Większość z nas uwielbia arbuzy za ich delikatny, słodki smak oraz apetyczny wygląd. Nie ustalono skąd dokładnie pochodzi, ale od dawien dawna jest uprawiany w Afryce Południowej, Chinach i Indiach. Spożywamy je głównie latem, ponieważ mają doskonałe działanie orzeźwiające, a poza tym skutecznie gaszą pragnienie.

Witaminy, które znajdują się w arbuzie:

Niestety, arbuz nie jest idealnym źródłem witamin i mikroelementów, ale za to jest bogaty w ważne dla zdrowia przeciwutleniacze.

W arbuzie śladowo znajdują się:

  • witamina A
  • witamina C
  • witamina B1
  • witamina B2
  • witamina B3
  • witamina B6
  • wapń
  • potas
  • sód
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • cynk
  • miedź

Właściwości arbuza:

  • poprawia przemianę materii
  • wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego
  • korzystnie działa na skórę, sprawia, że staje się oczyszczona, odżywiona i odmłodzona, a poza tym koi stany zapalne skóry, zajady i wypryski
  • jego spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
  • podawanie go chorym w stanach podgorączkowych może przyspieszyć dojście do zdrowia
  • wspomaga leczenie zaburzeń pracy serca i nerek
  • ma właściwości przeciwzakrzepowe i antywirusowe
  • obniża ciśnienie
  • wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego
  • cenią go sportowcy, ponieważ pomaga pozbyć się powstałych na skutek intensywnych ćwiczeń związków organicznych gromadzących się w mięśniach
  • nie zawiera substancji szkodliwych dla organizmu, m.in. cholesterolu i tłuszczów
  • w skórce arbuza znajdują się korzystnie wpływające na potencję aminokwasy
  • chroni przed zaćmą

Jak widać mimo wszystko arbuz jest bardzo przydatnym owocem. Jego spożywanie może nieść wiele korzyści dla naszego organizmu.  a wszystko przez obecne w nim przeciwutleniacze. Arbuz jest z powodzeniem wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Wytwarza się z niego kremy do twarzy i maseczki odmładzające, odżywiające i nawilżające.

Czy arbuz jest kaloryczny?

Arbuz praktycznie w 92% składa się z wody. W związku z tym z pewnością nie jest owocem kalorycznym. W 100 gramach jego miąższu znajduje się około 34 kcl. Owoc ten można spożywać praktycznie w każdych ilościach. Z wyjątkiem osób uczulonych na ten słodki przysmak.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*